inspiration

Lysningen & Skovbrynet

Lysningen & Skovbrynet

Lysningen & Skovbrynet

Lysningen i skovhaven. Lysåbningen i din have. Lysningen i haven er et sted i din have, hvor der står en gruppe dejlige blomstrende buske og lette træer. Lysningen er arealet foran buskene.  Lysningen i større skala er et lysåbent areal i skoven.

Lysningen er et plantesammensætningstema. Lysningens planter og stauder er godt at lege med. Alle kender det, når du går i skoven i sommeren, hvor træerne lukker lyset ude eller i foråret hvor der er flimrende lys møder dig og du bevæger dig igennem et område uden træer. Kontrasten er stor når man går fra skygge til lyset. Dette lysåbneareal kaldes for lysningen.

Her går der rådyr og græsser. dyrene holder al ny vækst af selvsåede træer og buske væk, så urter får lys og kan blomstre. Du kender det også fra overdrev og enden, hvor kørerne, fårerene eller heste holder al ny vækst væk. Det giver plads til blomstrende urter.

Det duer ikke med store dyr i private have, men her kan vi lege med stauderne fra planteskolen og vælge de rigtige der frodige og smukke. Og forlænge blomstringsperioden med nemme forårsløg.

Denne kontrast mellem lys og skygge kan genskabes i din have med det rigtige plantevalg. Der skal leges med lysåbne buske, lysåbne træer og frodige blomstrende stauder. I lysningen er der ingen træer, det er solelskende stauder og stauder der kan lide halvskygge, det flimrende lys. Inde i den skovagtige have er der også stauder, men her er det stauder der kan lide at vokse i skygge og halv skygge.

Det flimrende lys og det lysåbne areal er en smuk oplevelse og godt for insekter og mennesker og giver stor variation i din have.

Køb færdige haverum, der passer til lysningen her

 

Karen Dahl er uddannet landskabsarkitekt og har som havearkitekt rådgivet og tegnet store som små haver for private siden 1999 og vundet en række faglige såvel som publikumspriser for show-haver på de største have-festivaler herhjemme. Hun kommer med inspiration til plantevalg, indretning af haven som opholdsrum og rådgiver om hvordan man bedst lader sin haveglæde blomstre.

Læs næste

Dansk jungle og Skovagtig Have
Gør din have til en magisk legeplads