klimarobuste planter

Populære robuste haveplanter

smukke stauder og træer i skøn forening mest grønne farver i en privat have

Trends inden for haveplanter ændrer sig fra år til år, men tiden har vist, at robusthed, bæredygtighed og æstetik alle spiller en rolle for haveejernes valg af planter. Uanset hvilke planter du vælger til din have, er det vigtigste, at de passer til dine behov og bidrager til et rum, du kan nyde.

Det er jo ingen hemmelighed, at klimaet i disse år ændrer sig drastisk. Det betyder blandt andet, at fokus skifter til stauder, buske og træer, som er klima robuste. Det vil sige planter, der er naturligt tilpasset til at trives under forskellige klimatiske forhold. Disse planter er ofte mere modstandsdygtige over for ekstreme vejrforhold som tørke, varme, kulde eller oversvømmelser. De kan også være mere tilbøjelige til at modstå skadedyr eller sygdomme.

Hvert år er der nye trends og skift i, hvilke haveplanter, der er mest populære blandt haveejere. I de senere år har vi set nogle klare tendenser og præferencer, der tydeligt har formet kundernes valg af haveplanter. Fra robuste, lav vedligeholdende sorter til iøjnefaldende arter, er udvalget bredt og varieret. Dette indlæg vil dykke ned i detaljerne om, hvilke haveplanter der for øjeblikket er de mest populære og hvorfor de er så attraktive for haveejerne.

Robuste Stauder

Anbefalede stauder – Sol

Anbefalede stauder - Skygge

En af de mest markante trends har været en stigning i populariteten af robuste stauder, som jo er flerårige, nemme urter, som kommer igen hvert forår. Haveejere har lænet sig mod plantesorter, der kræver minimal vedligeholdelse, men stadig leverer på skønhed og visuel interesse.

Vi opdeler stauderne efter hvor de kan placeres i haven – er der sol, halvskygge og skygge på voksestedet?

Disse planter har vundet stor popularitet på grund af deres hårdførhed og smukke blomster.

Robuste buske, der kan stå i både sol og skygge

Anbefalede åbne, lette buske med blomster og bær

 Anbefalede klassiske, skønne lædannende buske

Buske findes i mange forskellige udgaver – velegnede til sol eller skygge, væksten kan være åben og let, hvor der er plads til stauder under og andre buske er gode som enkeltstående eller i grupper, der kan benyttes til afskærmning af områder, hvor man ønsker noget tæt og blomsterrigt.

Ofte vil de åbne og lette buske være dem, der også får blomster i foråret og bær i sensommeren og nogle får også fantastiske høstfarver.

Det er også kendetegnende for de robuste buske at de kræver minimal pleje og vedligeholdelse og er i stand til at trives med mindre vand, gødning og beskæring. Samtidig har de oftest en tendens til at have en længere levetid.

Robuste buske er i stand til at tilpasse sig forskellige miljømæssige forhold og kan vokse i forskellige landskabsindstillinger som skovområder, kystnære områder eller tørre områder.

Robuste træer til private haver

Anbefalede lysåbne træer

Robuste, lysåbne træer er dem, der kan modstå forskellige miljøforhold og samtidig lade en tilstrækkelig mængde lys komme igennem deres blade og grene. Når man overvejer sådanne træer til en privat have, kan følgende karakteristika overvejes:

Robuste træer er ofte resistente overfor de mest almindelige sygdomme og skadedyr. Ideelt set bør træet kunne trives i flere forskellige jordtyper, fra sandet til leret jord.

Træets løv skal være spredt eller tyndt nok til, at en god mængde sollys kan trænge igennem. Dette giver mulighed for, at planter under træet også kan trives.

Mange haveejere ønsker træer, der tilbyder æstetisk interesse gennem hele året, hvad enten det er gennem blomster, frugter, efterårsløv eller vinterstruktur. 

Træet bør være i stand til at tilpasse sig de lokale klimaforhold, herunder temperaturudsving og mængden af nedbør.

Læs næste

Hemmelighederne bag en frodig have
Temahaver del 1 - Skovagtige haver