Temahaver del 1 - Skovagtige haver

Temahaver del 1 - Skovagtige haver

Havetemaer er smukke og fascinerende hver for sig, men man skal ikke holde sig tilbage fra at eksperimentere med at sætte flere typer sammen i sin have. Det kræver lidt af et helikopterblik over haven: hvor er der plads til små hhv. store planter; hvor er der lys og skygge; hvordan er synslinjerne i haven og ikke mindst: hvor mange planter, grupper og temaer kan haven bære uden at se rodet ud eller blive uoverkommelig at vedligeholde.

Skovagtige haver er en type temahave, der er inspireret af naturlige skove og skaber en fornemmelse af forbindelse til naturen. Disse haver er karakteriseret ved deres brug af træer, buske og planter, der skaber et skyggefuldt og frodigt miljø, ligesom i en skov og samtidigt etablerer man et naturligt habitat for fugle og insekter. Skovagtige haver kan være små og intime eller store og omfattende, afhængigt af den tilgængelige plads og personlige præferencer.

Et væsentligt element i en skovagtig have er brugen af lysåbne træer, der skaber et behageligt og køligt miljø. Træer som egetræ, skovfyr, frugttræer, røn, tjørn, bærmispel, og hjertetræer er populære valg på grund af deres tætte løv og evne til at skabe skygge.

Syrenhortensia og græsser

Udover træer kan skovagtige haver omfatte buske og stauder med frodige blade og blomster, der trives i skyggefulde områder. Buske som rododendron, azalea, surbær, duftsnebolle, uægte jasmin og hortensia er eksempler på planter, der trives i skygge og tilføjer tekstur og farve til haven. Af stauder kan man for eksempel plante hosta, kærmindesøster, storkenæb, dagliljer, flox, høstanemoner og juleroser. Som det sidste element i disse skovagtige bede kan man sætte forskellige forårsløg, som er det første, der blomstrer i bedene i skovbunden. Disse planter skaber en naturlig overgang mellem træerne og jorden.

En ting, som man ikke må glemme, når man designer sin skovagtige have, er

Skovsø

vand. Små vandløb eller damme, eventuelt med en bænk man kan sidde på, mens man mediterer og afstresser, er uundværlig.

For at skabe en ”rigtig” skovagtig atmosfære bør man benytte nogle af de naturlige elementer fra skove som sten, mos, træstubbe og grene til haven, således at tankerne ledes hen mod en skovbund. Har man plads nok, kan man lave stier, der fører gennem haven og inviterer til at udforske og opdage de forskellige områder.

 

I vores næste blogindlæg vil vi skrive om de 3 næste havetemaer, nemlig Romantiske haver, Præriehaver og Haver med vand. Alle 3 temaer er hver for sig meget spændende og kan med fordel kombineres med et eller flere af de andre havetemaer.

Læs næste

smukke stauder og træer i skøn forening mest grønne farver i en privat have